
Luzhou Laojiao – Kína egyik legrégebbi baijiu márkája
A Luzhou Laojiao Kína egyik legrégebbi és legismertebb baijiu (kínai pálinka) márkája. A „Luzhou” név a Dél-Szecsuán tartományban található városra utal, míg a „Laojiao” szó „öreg pincét” jelent, mivel az italt ősi pincékben erjesztik. Ez volt az első olyan kínai párlatmárka, amely búzából készült élesztőt (Daqu) használt. Másik fő alapanyaga a vörös cirok, amely a dél-szecsuáni vidék sajátos terménye. A Luzhou Laojiao-t a „erős aromájú” (strong aroma) kínai párlatok ősének tartják. Az aromája gazdag és sokrétű – nem egyszerűen erős, hanem számos mikroorganizmus közös erjedésének köszönhetően mély és összetett. A párlat átlátszó, alkoholtartalma általában 38% és 53% között mozog.

Az első búzaélesztővel (Daqu) erjesztett kínai párlat
Az élesztő kulcsszerepet játszik a kínai pálinkák ízében. Guo Huaiyu, a Luzhou Laojiao hagyományos főzőmestere, 1324-ben feltalálta a búzaélesztőt (Daqu), és ezzel megalkotta az új típusú Daqu párlatot, amely korszakalkotó újítás volt Kínában. A Daqu árpából, búzából és bizonyos mennyiségű babból készül. A Daqu feltalálása előtt az élesztő rizsből készült, és Xiaoqu néven ismerték. A Daqu-val erjesztett ital jobb minőségű és ízletesebb, mint a Xiaoqu-val készült változatok. Ma a Daqu-alapú pálinkák uralják a kínai piacon a legnagyobb részesedést, és a Daqu élesztőt a legkiválóbbnak tartják.
Ősi erjesztőpincék 1573-tól
A régi pincék falában idővel egyre több mikroorganizmus telepedik meg, amelyek anyagcseréjük során különféle aromás vegyületeket hoznak létre – ettől lesz a bor különösen gazdag illatú és ízű. A Luzhou Laojiao 1573-ban épített pincéje a legrégebbi, folyamatosan használt és legjobban megőrzött pince Kínában. Ez ma nemzeti kincsnek számít, és „élő régészeti leletnek” tekintik. Ezen kívül 1619 darab olyan több mint százéves pince is működik, amelyeket ma is Baijiu erjesztésre használnak.

A főzéstechnika 23 generáción keresztül öröklődött
A fő gyártási folyamatok a következők: Daqu élesztő készítése, iszappincében történő erjesztés, lepárlás és keverés. A hagyományos technológia évszázadokon át mester–tanítvány kapcsolatban, szóbeli átadással öröklődött. Ez a technika közel 700 éve létezik, és azóta folyamatosan fejlesztették. A mai napig 23 generáció vitte tovább ezt a tudást.
Kiváló víz és cirok – a jó párlat alapja
Luzhou bővelkedik kiváló minőségű és megfelelő keménységű vízben, amely ideális a baijiufőzéshez. Régen a híres Longjing-forrás vizét használták, ma pedig a Jangce folyó vizét alkalmazzák a gyártás során. A vállalat saját földterületein termeszti a legjobb vörös cirokot, hogy biztosítsa az alapanyagok minőségét. Ezt a termőterületet gyakran nevezik „a Luzhou Laojiao első műhelyének”.
Mérsékelt éghajlat – ideális az erjesztéshez
Luzhou a Jangce felső szakaszának partján fekszik, és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a világ egyik legalkalmasabb helyének nevezte a magas minőségű desztillált italok előállítására. Az éghajlat enyhe, csapadékos, szélcsendes és kiegyensúlyozott, ami tökéletes környezetet teremt a mikroorganizmusok szaporodásához, az élesztő fejlődéséhez és az alapanyagok erjedéséhez.

Luzhou Laojiao márkák és árak
Az árak nagyon eltérőek: vannak megfizethető és rendkívül drága változatok is.
A Luzhou Laojiao története
A márka története a Qin és Han dinasztiák idejére vezethető vissza.(Kr. e. 221 – Kr. u. 220) nyúlik vissza. Később fokozatosan fejlődött és virágzott tovább. A Song-dinasztia (960–1279) idején Luzhouban az emberek már gőzölt pálinkát készítettek, és fél évig érlelték, mielőtt eladták volna. Ez a korabeli ital alapanyagaiban, előállítási folyamatában és ízében nagyon hasonlított a mai a márka hoz – tekinthető tehát annak elődjének. A Ming-dinasztia (1368–1644) idején megépültek az iszappincék, és továbbfejlesztették a főzési technikákat.
Ekkor már a Daqu élesztőt használták, így a márka hivatalosan is kialakult és megerősödött. A Kínai Népköztársaság megalakulása után, különösen 1978 óta, modern technológiákat is alkalmaznak a termelésben, így a márka egy új korszakba lépett.

